11 paź, 2019

Jak pielęgnować skórę z łuszczycą?

Wysłane Przez: Sylwia Nawrot W: Root Komentarz: 1 Trafienie: 2466

Łuszczyca należy do chorób przewlekłych o nawrotowym przebiegu. Może pojawić się w każdym wieku. Łuszczyca objawia się: zwiększoną proliferacją keratynocytów; zanika warstwa ziarnista; dochodzi do przerostu naskórka; skróceniu ulega czas przejścia komórki od warstwy podstawnej do rogowej skóry z 28 dni do około 4 dni (nieprawidłowy cykl dojrzewania keratynocytów).

Opisanemu zjawisku towarzyszą dodatkowo takie m. in. innymi objawy: objaw Koebnera - wysiew zmian łuszczycowych, wzdłuż uszkodzenia naskórka w ciągu 7-14 dni, objaw świecy stearynowej – po zdrapaniu łuski widać lśniącą powierzchnię grudek. objaw Auspitza – widoczne na skórze zmiany to drobno kropelkowe punkty krwawiące po zadrapaniu grudek. Łuszczyca jest chorobą genetyczną, a jej przyczyna jest nieznana. Nie jest ona chorobą zakaźną. Łuszczyca to choroba na którą składają się predyspozycje genetyczne oraz różnorodne czynniki środowiskowe, w tym: alergeny czy zanieczyszczenie środowiska. Charakterystycznym objawem są swędzące grudki z tzw. srebrzystą łuską. Grudki maja tendencję do zlewania się. Choroba zaliczana jest do chorób zapalnych skóry. Związane jest to z aktywacją komórek dendrycznych, keratynocytów, komórek tucznych, makrofagów, neutrofili. Związane jest to również z napływem limfocytów T, gdzie wydzielane przez te komórki cytokiny i czynniki wzrostu pobudzają proliferację keratynocytów wywołując tym samym wytwarzanie substancji przeciwbakteryjnych, proangiogennych, pobudzają procesy zapalne, zwiększają odczuwanie świądu.

  • Do czynników powodujących wysiew zmian zalicza się: • urazy mechaniczne, • stres psychiczny, • spożycie alkoholu, • zapalne choroby skóry. Do substancji, które wykazują istotne cechy w pielęgnacji należą: • Emolienty, oleje, masła tłoczone na zimno, zawierają min. NNKT. Do najważniejszych związków z tej grupy zaliczamy: kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas α – linolenowy, kwas γ – linolenowy, arachidynowy. Kwasy te pełnią bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Wchodzą w skład cementu międzykomórkowego, warstwy rogowej. Są prekursorami prostaglandyn oraz pełnią ważną rolę w produkcji sebum. Muszą być dostarczane wraz pożywieniem. Charakteryzują się korzystnym działaniem na skórę, przeciwdziałają rogowaceniu naskórka, zapobiegają powstawaniu odczynów zapalnych. Występują w oleju z czarnuszki, ogórecznika lekarskiego, lnu, licznika siewnego, maku, konopnym, z wiesiołka, z czarnej porzeczki; w maśle shea, kakaowym, tacuma. Oleje stosuje się w balsamach do ciała, kremach, maściach lub jako suplement diety. Działają na skórę natłuszczająco, nawilżająco, zapobiegają utracie wody z naskórka, wzmacniają jej barierę. Witamina E – występuje w formie tokoferoli, tokotrienoli, które znów występują w formie związków α, γ, ß. Tokotrienole różnią się od tokoferoli obecnością trzech wiązań podwójnych w łańcuchu. Działają ochronnie na błony komórkowe, wykazują działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, nawilżające. Występuje w olejach, kiełkach pszenicy.Alantoina – działa nawilżająco, przyspiesza ziarninowanie naskórka, łagodzi podrażnienia, działa keratolitycznie. Stosowana w wyrobach farmaceutycznych, kosmetykach, maściach, kremach, balsamach, maseczkach, żelach do kąpieli. Pozyskiwana jest z korzenia żywokostu, kiełków zbóż, łupin kasztanowca. Algi (glony) jest to grupa roślin samożywotnych o bardzo prostej budowie. Występują one w oceanach, morzach. Ze względu na bogaty skład oraz właściwości leczniczo-pielęgnacyjne są chętnie stosowane w fitoterapii . Algi są bogatym źródłem białek zasobnych w egzogenne aminokwasy oraz w
  • NNKT, z kwasem GLA, polisacharydów kwaśnych takich jak: Kwas alginowy - oraz jego sole, potasowe, sodowe, magnezowe, amonowe (tzw. alginiany - są solami najczęściej wapniowymi, potasowymi, magnezowymi stosowanymi w kosmetykach). Pozostawia na skórze filtr nawilżający, przeciwdziała utracie wody. Działa ochronie przed szkodliwym promieniowaniem UV. W wielu gatunkach alg stwierdzono obecność, różnorodnych związków organicznych o właściwościach farmakologiczno – kosmetycznych np. spiruliny bogatej w proteiny, aminokwasy egzogenne, dla człowieka, polisacharydy, chlorofil, ß karoten, witaminy B12 i E, oraz sporo fosforu, kwasu gamma- linolenowego, oraz antyoksydantów. Preparaty zwierające algi są często wykorzystywane w fitoterapii, ponieważ charakteryzują się dobrą przyswajalnością przez skórę, a zawarte w nich składniki charakteryzują się szerokim spektrum działania. Nawilżają, koją podrażnienia, regulują PH skóry, działają przeciwzapalnie, reminalizują. • Laminaryna zbudowana z cząsteczek beta D - glukozy, karagenu – polisacharydu śluzowego – rozpuszcza się w gorącej wodzie, pęcznieje, na skórze tworzy powłokę nawilżająco kojącą, łagodzi podrażnienia skóry. Agar – polisacharyd kwaśny, powszechnie występujący w algach morskich, stosowany jest jako zagęstnik w kosmetykach, maściach do pielęgnacji skóry. Alkohole cukrowe - mannitol, erytrol, rybitol, sorbitol – mają działanie nawilżające. • Makroelementy - sód, potas, magnez, wapń, jod, chlor, żelazo, cynk, miedz, mangan. • Witaminy z grupy B: - B1 – bierze udział w przemianie węglowodanów, w gospodarce wodnej organizmu, w oddychaniu tkankowym oraz utlenianiu kwasu mlekowego. - B2 - odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu błon śluzowych, a brak tej witaminy w organizmie powoduje między innymi pękanie kącików ust, czy stany zapalne skóry. - B5 – wpływa regenerująco na funkcjonowanie skóry, gojenie ran, przeciwdziała stanom zapalnym. - B6 - uczestniczy w przemianach niektórych aminokwasów, np: tryptofanu, fenyloalaniny, tyrozyny. Pełni funkcję w przemianach biochemicznych. • - B12 – działa antystresowo, bierze udział w syntezie DNA, tworzy osłonki komórek nerwowych, uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów.Witamina C – działa przeciwrodnikowo, wspomaga syntezę kolagenu, ochronnie przed promieniami UV UVB Witamina E – antyutleniacz, działa ochronnie przed negatywnymi czynnikami atmosferycznymi, wspomaga ukrwienie tkanki łącznej, nawilża Witamina A w postaci ß karotenu oraz karotenoidów.Chlorofil – oczyszcza skórę z toksyn. • Polipeptydy: zbudowane z alaniny, asparganiny, argininy, glicyny, lizyny, seryny,Polifenole – posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników.                        Chrząstnica kędzierzawa – zawiera kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy: B1, B2, B5, C, PP pierwiastki śladowe, karaginian. Chrząstnica kędzierzawa nawilża oraz ma właściwości błonotwórcze. Łagodzi podrażnienia, zmniejsza łuszczenie. Listownica złota – zawiera synergicznie działające składniki aktywne: witamina A (zmiękcza naskórek, nawilża, ochrania przed promieniami UV), witamina E (przeciwutleniacz, nawilża, poprawia ukrwienie skóry, uodparnia na fotoalergie), NNKT, które działają na skórę jak inhibitor reakcji zapalnych, łagodzi, chroni naskórek i skórę właściwą przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi, nawilża, zmniejsza świąd, pieczenie. Listownica złota wzmacnia barierę lipidową naskórka, regeneruje, stymuluje syntezę kolagenu i glikozaminoglikanów (GAG), aktywuje tyrozynę (enzym odpowiedzialny za produkcję melaniny).         • Lukrecja gładka – surowcem jest w tym przypadku korzeń. Zawiera saponiny triterpenowe, glicyryzynę. Działa przeciwzapalnie (występuje w postaci soli potasowej, wapniowej), przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo (w postaci kwasu glicyryzynowego lub triterpenowego), antyalergicznie, przeciwbakteryjnie, antyobrzękowo (kwasy likwirycjowy, glabrykowy), flawonoidy (uszczelniają śródbłonek naczyń włosowatych, działają przeciwzapalnie, stabilizują witaminę C), hydroksykumaryny (działają antyalergiczne, przeciwzapalne), fitosterole (wzmacniają barierę lipidową naskórka), węglowodany i aminokwasy – jako składnik NMF (działają nawilżająco), betainę (nawilża: znajdziemy ją w postaci olejków eteryczny, soli mineralnych). Wyciąg z korzenia lukrecji gładkiej stosowany jest w maściach, tonikach, kremach. Nawilża, regeneruje skórę.                                                    
  • Wąkrota azjatycka – jej składniki aktywne to: saponiny triterpenowe (związki kumarynowe, glikozydy fenolowe wykazują między innymi działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze). Azjatykozyd zawarty w surowcu wykazuje wielokierunkowe działanie fitoterapeutyczne. Stymuluje ziarninowanie skóry i pozytywnie wpływa na metabolizm fibroblastów oraz syntezę kolagenu i elastyny. Działa antybakteryjnie, przeciwobrzękowo, zmniejsza produkcję keratynocytów u osób z łuszczycą oraz spowalnia podziały komórek skóry. W pielęgnacji skóry: kwas asjatykowy, kwas madekassikowy, kwasy fenolowe, fitosterole, witaminy: - witamina A - zmiękcza naskórek, zmniejsza rogowacenie naskórka, występuje w wątrobie. - witamina C – wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, wspomaga syntezę kolagenu, działa ochronnie przed promieniami UV oraz UVB. witamina K – wykazuje właściwości, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe. - witamina E – uodparnia na fotoalergie, antyutleniacz, wspomaga działanie innych witamin. - garbniki (działają ściągająco, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, likwidują ból oraz łagodzą pieczenie skóry), fitosterole (wzmacniają lipidową barierę naskórka), aminokwasy takie jak lizyna, alanina, kwas glutaminowy, fenyloalanina, seryna (naturalny czynnik NMF), magnez (wpływa na równowagę nerwową i mięśniową, wchodzi w skład mięśni, kości, zębów). Wyciąg stosowany miejscowo, w maściach, kremach, tonikach, mieszankach ziołowych.Borowina – jest od dawna stosowana w medycynie naturalnej. Należy do grupy peloidów - osadów humusowych, tworzących się pod powierzchnią wody z obumarłych roślin, minerałów w procesie beztlenowego rozkładu. Jest najgłębiej położoną warstwą torfu. Pokłady występują Busku - Zdrój. Borowina zawiera mnóstwo substancji naturalnych, które mają szerokie spektrum działania na skórę:
  • kwasy humusowe, aminokwasy, które są podstawowymi elementami białek, występują w skórze, jako składnik NMF. Działają nawilżająco. Bituminy neutralizują działanie wolnych rodników, chronią włókna kolagenowe, elastynę przed degradacją. Bituminy działają regenerująco na komórki skóry, a pektyny działają neutralizująco na substancje toksyczne, zmiękczają skórę. Enzymy likwidują zrogowaciały naskórek. Cukry działają nawilżająco, a tym samym skóra jest gładka. Związki fenylowe o silnym działaniu regenerujący, łagodzącym stany zapalne. Borowina stosowana jest w formie ciepłych okładów, miejscowo na skórę w kąpielach leczniczych, a także w postaci wyciągów jako składnik kosmetyków, kremów, balsamów, maści, w solach leczniczych. Aplikowana na skórę działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, nawilżająco, stymuluje procesy immunologiczne przez co poprawia strukturę skóry. Copaiba – oleożywice zbiera się nacinając lub drążąc pnie drzew rosnące w Ameryce Południowej i środkowej. W oleożywicy aktywne działanie biologiczne, według dostępnej literatury, przypisuje się sekwiterpenom, kwasom terpenowym i diterpenowym, kwas kopaiferowy, kopaliczny, kopaiferolikowy, które to występują jedynie w copaibie, która stanowi największe na świecie zródło kariofilenu. Copaiba  ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze. Zawarty w copaibie kwas kaurenoikowy wykazuje selektywne działanie przeciw bakteriom gram dodatnim. Zawiera ponadto olejki eteryczne. Najskuteczniejsze działanie copaiby występuje z olejami np. z ogórecznika, jojoba, ze słodkich migdałów lub kiedy dodany ją do wyciągów np. hakorośli, nagietka lekarskiego, rdestowca japońskiego. Występuje również w formie maści, balsamów,
  • Kannabidiol CBD pozyskiwany z wyciągu z kwiatu konopi. Naśladuje działanie naturalnie występujących w naszym organizmie endokannabinoidów. Działanie wyciągu łagodzi świąt, działa przeciwbólowo, regeneruje naskórek. Wyciąg z konopi stosowany jest wraz z innymi substancjami mający korzystny wpływ na skórę np. olejem makowym, olejem konopnym wzbogaconym o ekstrakt CBD. W formie wyciągu stosowany w maskach kosmetycznych, tonikach, kremach do pielęgnacji skóry z łuszczycą.                                                            
    Wyciąg z hakorośli rozesłanej - do celów fitoterapeutycznych służy korzeń. Działała przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, zwiększa elastyczność skóry. Zawarte kwasy fenolowe, kwas hlorogenowy, cynamonowy, kawowy – działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, przeciwrodnikowo. Cukry: stachioza, rafinoza, fruktoza - działają nawilżająco na skórę.
  • Flawonoidy – cechuje je duże zróżnicowanie budowy chemicznej, wykazują wielostronną aktywność biologiczną: stabilizacja witaminy C, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, likwidacja wolnych rodników (wolne rodniki charakteryzują się niekorzystną dla organizmu reaktywnością chemiczną, przyspieszają procesy starzenia się skóry oraz nasilają degradację tkanek. Poprawiają stabilność tkanki łącznej), fitosterole – wzmacniają lipidową barierę naskórka, zapobiegają ucieczce wody ze skóry. Hakorośl jest składnikiem wielu receptur kosmetycznych i suplementów, polecanych w pielęgnacji skóry z łuszczycą.śluzy roślinne - stanowią mieszaninę związków o charakterze polisacharydów. Charakterystyczne, właściwości, fizykochemiczne śluzów to zdolność do pęcznienia i tworzenia żeli. Śluzy tworzą na skórze ,,filtr” nawilżający, działający ochronne przed podrażnieniami, który zmiękcza skórę zapobiegają tym samym utracie wody z naskórka. Śluzy roślinne są stosowane do produkcji masek, kremów, lotionów. Znajdują się w wyciągach z: korzenia liścia prawoślazu, kwiatu śluzu, kwiatu czarnej malwy, siemienia lnianego, nasionach kozieradki, kwiatu lipy, porostu islandzki
  • Wyciąg z kory brzozy brodawkowatej – zawiera cenne substancje, które pozytywnie wpływają na wygląd skóry z łuszczycą:
  • betulina, - hamuje wyzwalanie histaminy wykazuje właściwości przeciwbólowe dla tego wyciąg poleca się osobom o cerze wrażliwej po zabiegach beauty.kwas betulinowy – działa delikatnie złuszczająco antyseptycznie przeciwzapalnie poza tym wyciąg z kory skutecznie opóźnia starzenie się skóry. Aby skórę utrzymać w dobrej kondycji należy dobrze się odżywiać, być aktywnym systematycznie aplikować na skórę preparaty kosmetyczne.

Komentarze

Utworzono wtorek, października 20, 2020 Wysłane Przez krystynabozenna Odnośnik do komentarzy
Współczuję , paskudna choroba...
Na szczęście ja tego nie miałam ,ale miałam znajomą chorą na tę przypadłość...
Showing 1 - 1 of 1 item

Zostaw komentarz