27 sie, 2019

Co znajduje się w kosmetykach do codziennej pielegnacji ciała, twarzy, włosów ?

Wysłane Przez: Sylwia Nawrot W: Root Komentarz: 0 Trafienie: 960

jakie wyciągi są najlepsze dla cery tłustej, skuteczne nawilżanie skóry, oleje w kosmetyce

  • Garbniki - działają ściągająco, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, likwidują ból oraz łagodzą pieczenie skóry. Stosowane zewnętrznie dla cery tłustej, trądzikowej. Garbniki znajdziesz w wyciągach z : szałwii, kory dębu, oczaru, kory wierzby, tymianek.
  • Witamina B5 - jest bardzo ważna dla naszej skóry oraz włosów(wykazuje powinowactwo do keratyny) - składnik włosów. Witamina B5 nawilża doskonale regeneruje uszkodzony naskórek, łagodzi objawy alergii oraz przeciwdziała stanom zapalnym skóry.
  • Witamina C - uszczelnia naczynka krwionośne, nawilża skórę rozjaśnia przebarwienia kosmetyki z witaminą C można stosować przez cały rok a także zapobiega zanikowi włókien kolagenowych( działa przeciwzmarszczkowo, działa ochronnie przed negatywnym wpływem promieniowania UV.
  • Witamina K - wykazuje właściwości, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe. Witaminę K poleca się w pielęgnacji skóry trądzikowej z łuszczycą, łojotokowym zapaleniem oraz zapaleniem mieszków włosowych.
  • Wyciąg z wąkroty azjatyckiej - wykazuje szerokie spektrum w pielęgnacji skóry. Jest adaptogenem, czyli środkiem ogólnie wzmacniającym, działa przeciwzapalnie, przeciwdziała uszkodzeniom tkanki skóry. Podobnie jak estrogeny, pozytywnie wpływa na metabolizm fibroblastów, pobudzając je do syntezy kolagenu i elastyny. Stymuluje syntezę kwasu hialuronowego, odpowiedzialnego za nawilżenie skóry. Powoduje wzrost gęstości i elastyczności skóry, wygładza zmarszczki. Polecany zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy. Wyciąg, zastosowany zewnętrznie, działa silnie antyseptycznie, przeciwzapalnie i pojędrniająco. Wąkrota ma zdolność modyfikowania struktury skóry i warstwy podskórnej. Przyspiesza gojenie się ran.
  • Peptydy sygnałowe - stymulują produkcję kolagenu, elastyny, fibronektyny, proteoglikanu, substancje te odpowiadają za jędrną nawilżoną skórę.
  • Skwalen - występuje w oliwie z oliwek. Jest naturalnym składnikiem sebum. Jakie posiada właściwości pielęgnacyjne ? Chroni skórę przed ucieczką wody oraz działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo.
  • Magniesium PCA - sól magnezowa kwasu piroglutaminowego, który jest składnikiem płaszcza hydrolipidowego, posiada właściwości nawilżające skórę.
  • Wyciąg z arniki górskiej - co zawiera ?
  • olejek eteryczny karotenoidy, fitosterole, garbniki, saponiny
  • Kosmetyczne zastosowanie wyciągu z arniki
  • łagodzi stany zapalne
  • przeciwobrzękowo
  • likwiduje krwiaki siniaki podskórne
  • zmniejsza przebarwienia
  • łagodzi trądzik różowaty
  • zmniejsza worki pod oczami
  • plamice naczyniowe
  • łagodzi poparzenia słoneczne oraz rtg
  • rozjaśnia blizny
  • zapobiega odleżynom
  • Witamina E - tokoferol - poprawia nawilżenie skóry zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skór, chroni przed negatywnym wpływem promieniowania UV, pobudza krążenie krwi
  • Alantoina -  występuje w kiełkach zbóż, wyciągu z kasztanowca, oraz żywokostu.
  • Jakie ma zastosowanie w kosmetyce? przyspiesza ziarninowanie skóry, łagodzi podrażnienia. Polecana do pielęgnacji cery trądzikowej, oraz z rozstępami
  •  Azuleny - są to substancje o szerokim spektrum działania w kosmetyce. przeciwzapalnym, bakteriobójczym, bakteriostatycznym łagodzą obrzęk. Azuleny znajdują się w wyciągu z rumianku oraz krwawnika lekarskiego.
  • Olej słonecznikowyzawiera witaminy z grupy B - B1, B2, B5, B6, oraz witaminę E, A, D. Magnez, kwasy (linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy) sterole.
    Pielęgnacyjne właściwości to odbudowa płaszcza hydrolipidowego skóry, olej doskonale reguluje pracę gruczołów łojowych - polecany jest w pielęgnacji cery tłustej zanieczyszczonej z trądzikiem młodzieńczym oraz z dermatologicznymi problemami takimi jak łojotokowe zapalenie czy zapalenie mieszków. Olej działa nawilżająco antyoksydacyjnie.
  • Olej konopny - zawiera bogaty skład. (NNKT), a szczególnie kwas linolowy i alfa-linolenowy. Charakteryzuje go idealna proporcja NNKT, stosunek omega-6 do omega-3, która wynosi 3:1 i jest optymalny dla prawidłowego metabolizmu lipidów w organizmie człowieka. Zawiera kwas gamma-linolenowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy a ponadto kwas arachidonowy i eikozanowy. Skład wzbogacają przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy - A, B1, B2, B3, B6, C, D i E Zaliczany jest do tzw. olei suchych nie zostawia tłustego ,,filmu,, Kosmetyczne działanie : odżywcze, ochronne, regeneruje skórę zabezpiecza przed transpidermalną ucieczka wody z naskórka. Dla wszystkich rodzajów cer, również z dermatologicznym problemem trądzik, łuszczyca, rybia łuska, sucha skóra, odwodniona.
  • Olej z ogórecznika - Co zawiera: kwas gamma - linolenowy (GLA) - jego niedobór przyspiesza starzenie skóry, sole mineralne, witaminy A, C i E, garbniki, śluzy, saponiny, sole mineralne Posiada szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, z problemami dermatologicznymi, takimi jak: atopia, łuszczyca, wrażliwość, ze skłonnością do alergii.
  • Regenerujące właściwości oleju z ogórecznika są wykorzystywane również w pielęgnacji cery dojrzałej, mało jędrnej i likwidacji stanów zapalnych. Garbniki działają na skórę przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Śluzy działają nawilżająco. Saponiny działają m. in. przeciwbakteryjnie. kosmetyczne działanie – egzema, łuszczyca, AZS, sucha skóra, wrażliwa, doskonale regeneruje. Doskonale się sprawdzi w pielęgnacji podrażnionej skóry.
  • Olej jojoba - zawiera palmitynian cetylu, o właściwościach olbrotu oraz wyższe alkohole alifatyczne, fitosterole, witaminy E i F oraz skwalen - naturalnie występuje w sebum. Dzięki dużemu powinowactwu do tkanek ludzkich, doskonale się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu. Ma również właściwości natłuszczające i odżywcze, wzmacnia warstwę lipidową naskórka, chroni przed UV. Wykorzystuje się go przy zapaleniach skóry, poparzeniu.
  • Aloes - jako surowiec zielarski jest bardzo bogatym źródłem biologicznie czynnych składników, takich jak endogenne i egzogenne aminokwasy, witamina A, wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie (w tym wit. C, witaminy z grupy B wraz z kwasem foliowym), przeciwzapalna i lipotropowa cholina, liczne związki mineralne (magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, manganu, miedzi, chromu, sodu), nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy. Aloes zawiera również przeciwbólowe związki, takie jak naturalny kwas salicylowy i mleczan magnezowy. Jednym z przedstawicieli naturalnych kwasów salicylowych jest lupeol, który oprócz działania przeciwbólowego również posiada zdolności antyoksydacyjne, pobudzające namnażanie fibroblastów i stymulujące syntezę kolagenu. W miąższu aloesu obecne są również: przeciwzapalne enzymy bradykinaza i kampesterol, przeciwbakteryjne fenole, związki siarkowe i kwas cynamonowy oraz przeciwzapalnie, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe saponiny, jednocukry (glukoza i fruktoza) i wielocukry (polimannozy, glukomannozy, mukopolisacharydy). Drogocenny miąższ w postaci żelu otrzymuje się ze środkowej części liścia. Posiada on właściwości nawilżająco – regenerujące, pobudza wzrost i naprawę skóry, leczy skóry trądzikowe, przyspiesza proces gojenia ran, owrzodzeń, oparzeń słonecznych i termicznych oraz odmrożeń.
  • Mniszek lekarski - kosmetyczne właściwości: mają występujące w liściach flawonoidy (pochodne m.in. luteoliny i kwercetyny) oraz polifenolokwasy, jak kwas cykoriowy, chlorogenowy, kaftarowy, kawowy, które obecne są w całej roślinie, z przewagą w zielu. Ponadto w mniszku występują karotenoidy, kumaryny, węglowodany - inulina, Mniszek lekarski wpływa korzystnie na każdy typ cery. Roślina bogata jest w witaminy A, C, E, K, ryboflawiny, witaminę B6, wapń, żelazo, mangan, potas, kwas foliowy, fosfor i miedź. Kosmetyczne właściwości wyciągu jest często używany w leczeniu trądziku, działa przeciwzapalnie, używa się również w preparatach typu ''anti-ageing'', ponieważ terapeutyczne działanie mniszka wynika głównie z jego właściwości antyoksydacyjnych (walki z wolnymi rodnikami). Wyciąg  bogaty jest  w przeciwutleniacze stosowany jest w kosmetykach, które wygładzają i zmiękczają skórę, co korzystnie wpływa na widoczne procesy starzenia. sole mineralne, wśród nich sole potasu, witamina C, aminokwasy oraz gumy, żywice, woski, cholina, białka, kwasy tłuszczowe, enzymy.
  • Olej z ostropestu - skład ma bogaty  NNKT, sylimarynę, witaminy C, E B3, zawiera kwasy linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy, flawonolignany (sylimaryna, fitosterole, flawonoidy kosmetyczne właściwości nawilża, natłuszcza, antyoksydacyjnie, zwiększa poziom glutationu, hamuje nadmierne rogowacenie dla cer suchej, AZS, łuszczyca, rybia łuska.
  •                                                                                                                              

Komentarze

Zostaw komentarz