23 sie, 2019

pielęgnacja cery suchej odwodnioej poznaj naturalne substancje nawilżające.

Wysłane Przez: Sylwia Nawrot W: Root Komentarz: 0 Trafienie: 52

Gdy skóra chce pić 

    W ciągu dnia nasza skóra narażona jest na mnóstwo czynników zaburzających jej funkcjonowanie. Do czynników zaburzających barierę hydrolipidową skóry (nawilżenie) zaliczamy: nadmierne kąpiele słoneczne, promieniowanie UV, przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach, spaliny, niektóre leki również mogą mieć negatywny wpływ na stan naszej cery,
a także czynniki środowiskowe związane z wykonywaną pracą (działanie drażniących oparów chemicznych, np lakierów). Do zaburzeń bariery hydrolipidowej skóry może dojść na skutek niewłaściwej pielęgnacji stosowanie przez osoby ze skórą tłustą środków nadmiernie matujących powoduje, że skóra pozbawiona warstwy nawilżającej (sebum) w nadmiarze go wytwarza i tak tworzymy błędne koło skóra staje się podrażniona łuszczy się błyszczy w nadmiarze. Odwodnienie może dotyczyć każdego rodzaju cery. Kluczowym procesem jest przeznaskórkowa utrata wody.

  •      Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe (WKT). Mają bardzo ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry a tym samym na wygląd skóry. Zaliczamy do nich kwasy omega 3, omega 6, oraz NNKT – Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i alfa linolenowy, arachidynowy. Kwasy te musimy dostarczać wraz z pożywieniem lub preparatach kosmetycznych. Dużo kwasów tłuszczowych w/w zawierają oleje np.:z ogórecznika, z wiesiołka lekarskiego,

z orzeszków macadamia, masło shea, masło kakaowe.

      W skład Naturalnego Czynnika Nawilżającego wchodzą m. in. takie substancje jak mocznik, wolne aminokwasy, pca – sól sodowa kwasu piroglutaminowego.

Mocznik – jest to biała krystaliczna substancja bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
W kosmetyce bardzo chętnie stosowana do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Mocznik praktycznie nie powoduje podrażnień dla tego poleca się kosmetyki z mocznikiem nawet wrażliwej cerze idealnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry z łuszczycą atopowym zapaleniem skóry.
W wyższych stężeniach mocznik posiada właściwości złuszczające dla tego kremy z zawartością mocznika 20 - 30 % idealnie sprawdzą się do pielęgnacji zrogowaciałej skóry pięt.

  • PCA – sól sodowa kwasu piroglutaminowego – jest to  preparat bezbarwny bezwonny stabilny

w niskich jak i wysokich temperaturach. Posiada zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka dogłębnie nawilżając. Dzięki tej właściwości skóra jest miękka, gładka bez widocznych oznak starzenia.

Warto w kosmetykach do codziennej pielęgnacji szukać kwasu hialuronowego – naturalnie występuje w skórze z wiekiem jednak ubywa go dlatego warto stosować oprócz kosmetyków, czasem wybrać się do gabinetu kosmetycznego na zbieg z kwasem hialuronowym. 

Bardzo cennymi substancjami nawilżającymi skórę są kwasy:

  • Glukonolakton – jest to lakton kwasu glukonowego, który naturalnie występuje w skórze. Pozyskuje się go naturalnie z fermentowanej kukurydzy. Pielęgnacyjne działanie glukonolaktonu Rodzaj kwasu - PHA o niskim stopniu drażniącym. Ze względu na większy rozmiar cząsteczki

i formę laktonu, jest on wolniej przyswajany przez skórę, dzięki czemu nie powoduje natychmiastowego poczucia pieczenia, typowego dla kwasów AHA. Nie zwiększa wrażliwości skóry na promieniowanie słoneczne. Reguluje odnowę komórkową skóry, poprzez delikatne usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry.
Naturalny antyoksydant, który skutecznie zwalcza wolne rodniki. Substancja silnie nawilżająca.
Wpływa na produkcję kolagenu, poprawia elastyczność i jędrność skóry. Spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe, wygładza i przyspiesza regenerację i gojenie. Poprawia barierę lipidową skóry, łagodzi podrażnienie np. wywołane wysuszającymi środkami myjącymi - rozjaśnia  przebarwienia
i  spłyca niewielkie blizny potrądzikowe.

  • Śluzy roślinne stanowią mieszaninę związków o charakterze polisacharydów. Charakterystyczne 

Te bardzo wartościowe substancje nawilżające skórę znajdziesz w wyciągach: liścia prawoślazu, kwiatu śluzu, kwiatu czarnej malwy, siemienia lnianego, porostu islandzkiego. 

  • Algi – glony. Występują w oceanach morzach ze względu na bogaty skład oraz właściwości pielęgnacyjne są chętnie stosowane w przemyśle kosmetycznym.

Algi są bogatym źródłem białek zasobnych w egzogenne aminokwasy oraz w NNKT, GLA, polisacharydów kwaśnych takich jak 

  • Kwas alginowy – oraz jego sole (alginiany) są solami wapniowymi potasowymi magnezowymi stosowany stosowany w kosmetykach pozostawia na skórze ,,film,, nawilżający zapobiega utracie wilgoci. Działa ochronnie przed negatywnym wpływem promieni UV. Z alg pozyskuje się substancje aktywne mające dobroczynny wpływ na stan naszej skóry należą do nich m. in.:
  • Laminaryna – zbudowana z cząsteczek beta D – glukozy, karagenu polisacharydu śluzowego – rozpuszcza się w gorącej wodzie, pęcznieje na skórze tworzy powłokę nawilżająco kojącą, łagodzi podrażnienia.
  • Alkohole cukrowe – mannitol, erytrol, rybitol, sorbitol – mają działanie nawilżające skórę.

Przykłady alg wykorzystywanych w kosmetologi:

  • Chrząstnica kędzierzawazawiera zawiera kwasy tłuszczowe, aminokwasy witaminy: B1, B2, B5, C, PP, pierwiastki śladowe. Wyciąg z tej algi nawilża skórę odżywia łagodzi podrażnienia. Warto też szukać w kosmetykach alg brunatnych: Listownica cukrowa, Listownica złota.

Bardzo ważne jest systematyczne pielęgnowanie cery:

- demakijaż łagodnymi środkami rano i wieczorem,

- tonizacja przywracająca właściwe pH  skóry,

- aplikacja kremu lub serum rano i wieczorem. 

Warto 1 - 2 w tygodniu wykonać peeling – usuniemy martwy naskórek ułatwi to substancjom zawartym w kremach czy maskach na dogłębne działanie pielęgnacyjne.

Komentarze

Zostaw komentarz